Vind kamers

 

Historie

Achter het hotel dat is gehuisvestigd in een rijksmonument, schuilt een interessante historie. Het gebouw functioneerde ooit als tehuis voor Rooms-Katholieke weesmeisjes. Later, aan het begin van de 20e eeuw, werden er invalide en ongeneselijke zieke vrouwen in het zogenoemde Sint Elisabeth Gesticht ondergebracht.

Duitse bezetter

Direct na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vond een aantal Belgische vluchtelingen op de zolder onderdak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de verloskundige-afdeling van het nabijgelegen Onze Lieve Vrouwe Gasthuis ondergebracht in het gesticht, nadat de Duitse bezetter hun ruimte in beslag had genomen. Desalniettemin viel in 1944 ook het gesticht dat lot ten deel. Na de bevrijding keerden de bewoners van voor de Tweede Wereldoorlog, die tijdelijk nabij het Leidseplein waren opgevangen, terug naar het gesticht. De veranderende behoeften van de tijd maakten het noodzakelijk ook bejaarden en gebrekkigen op te nemen.

Vreemd genoeg waren de prijzen voor kost en inwoning sinds 1920 niet aangepast. Vanaf de jaren ’50 kwam het tehuis hierdoor in grote financiële problemen en moesten de bewoners van ‘Huize Elisabeth’ uiteindelijk in 1982 het pand verlaten. De laatste bewoner van het tehuis maakten plaats voor vroegere Dam- en Vondelparkslapers. Zij konden voor een paar euro een matrasje huren in de nieuwe vestiging van de gemeentelijke Sleep-In.

Sleep-in

Nadat de gemeente het niet langer wenselijk achtte de Sleep-In voor eigen rekening en risico te exploiteren, werd een beleidsplan opgesteld dat naast overnachtingsplaatsen, voorzag in een café-restaurant, een zaal met podium en een oefenfunctie voor jonge bands. Dit internationaal centrum voor jongerencultuur en toerisme opende haar deuren in 1992 onder de naam Arena. Eind jaren ’90 verandert de naam Arena in ‘Hotel Arena’ mede ingegeven door de gewonnen procedure tegen stadion Amsterdam ArenA. Na een lange periode van verbouwing werd de officiële opening van Hotel Arena verricht op 7 februari 2002. Het Sint Elisabeth Gesticht was definitief getransformeerd naar een unieke multifunctionele horecagelegenheid met hotel, restaurant, bar en club.